Rezervari on-line

Vatra Dornei

harta Vatra Dorneiharta Vatra Dornei

Supranumita si “Perla Bucovinei”, statiunea Vatra Dornei este situata la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna, la 112 km distanta de Suceava si 89 km de Bistrita Nasaud. Zona are un climat temperat continental de nuanta alpina, cu o temperatura medie anuala de 4,6 grade Celsius.  Regiunea Dornelor este ferita de vânturi fiind strajuita de muntii Carpati care ocrotesc zona. Precipitatiile bogate si relieful sub forma de terase au favorizat dezvoltarea unei întinse pânze freatice, care iese la lumina sub forma de izvoare cu apa minerala. Se poate spune ca aici ne aflam într-o adevarata împaratie a apelor minerale, exploatate si industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei si Floreni.
Vatra Dornei este cunoscuta ca o statiune pentru toate vârstele, adresându-se atât persoanelor care doresc sa-si fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarna, sau care doresc sa se odihneasca într-un bioclimat tonic stimulent cu influenta benefica asupra sistemului nervos.
Pentru refacerea sanatatii Vatra Dornei ofera factori naturali de cura cum sunt:
-izvoarele cu apa minerala carbogazoase, atermale, bicarbonatate, calcice, magnezice si sulfuroase
-mofete naturale de saruri de mare puritate si concentratie de CO2
-namolul de turba din zona Poiana Stampei.
 
AFECTIUNI:
Profilaxie: persoane sanatoase si aparent sanatoase cu factori predispozanti spre îmbolnavire, persoane cu surmenaj fizic si intelectual, cu fond nervos hiperactiv, cu sedentarism, noxe, etc.
Afectiuni ale aparatului cardiovascular: boala cardiaca ischemica si infarctul miocardic sechelar necomplicat, boli vasculare simple, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, boli ale arterelor periferice si ale venelor.
Afectiuni ale aparatelor locomotorii: artroze si spondiloze, reumatism inflamator stabilizat, reumatism ab-articular, afectiuni post traumatice, post protezare, afectiuni neurologice (pareze, paralizii, nevrite, nevralgii, etc.), hernie de disc si lombosciatica secundara.
Afectiuni asociate: boli ale aparatului respirator (bronsite cronice, astm bronsic, boli profesionale), ale aparatului digestiv, boli ginecologice (sterilitate si afectiuni inflamatorii), nevroze, anemii, diabet si obezitate.
Aceste afectiuni beneficiaza de cura externa si în principal sub forma de bai carbogazoase, bai de plante medicinale, dusuri la care se adauga termoterapia (împachetari cu namol si parafina), electroterapia si fototerapia, pulmoterapia (aerosoli cu apa sulfuroasa si medicamente). Un capitol important îl reprezinta kinetoterapia la sala sau bazinul kineto, masajul, cura de teren, mofetele.
În functie de afectiunile prezente, acesti factori de tratament naturali si artificiali se combina de catre personalul medical sub forma unui plan de cura la care se adauga dietoterapia, reflexoterapia si altele.

 

AGREMENT
Fermecatoarele peisaje din Vatra Dornei confera un cadru agreabil diverselor forme de turism. La Vatra Dornei nu va puteti plictisi si dupa o vacanta de o saptamâna – doua va întoarceti acasa relaxati si cu o mai mare pofta de viata.
La orice vârsta puteti aborda înaltimile din preajma statiunii în drumetii , însotiti de ghizi experimentati. Reperele cele mai accesibile sunt Dealul Negru, Muntele Bârnarelul, Runcul Mare si Vârful Ousorul. Celor temerari le stau la dispozitie si alte numeroase trasee montane spre Masivul Calimani sau spre Suhard si Rodnei.
Privelistea este încântatoare, urcusul alternând cu drumul plat prin paduri si poieni alpine.
Din statiune telescaunul urca pe o distanta de 3 km pâna în vârful Dealului Negru la 1300 m altitudine. La coborâre privelistea este impresionanta.
Cea mai noua tentatie pentru turisti o constituie Mountain Bike-ul. Calatoriile cu bicicleta pe cararile muntilor fascineaza tinerii în special, dornici sa-si testeze calitatile fizice.
Pentru temerari avem doua oferte deosebite: river – rafting si parapanta.
Coborârile cu barca pneumatica pe apa Bistritei înseamna spectacol – curaj si îndemânare. Echipamentul prefesional si instructorii cu înalta pregatire confera maxima siguranta acestui sport.
Cei care doresc au posibilitatea sa efectueze cursuri de formare pentru piloti cu durata de o saptamâna. Si parapanta câstiga tot mai mult teren.
Vatra Dornei este în primul rând, însa, orasul sporturilor albe. Pârtiile de schi si sanie, pentru concursuri si agrement primesc în fiecare an mii de turisti din tara, dar si de peste hotare, amatori dar si sportivi de performanta.
Pârtiile de schi sunt prevazute cu instalatii de transport pe cablu.
De mare interes au devenit coborârile cu snow – mobilul.
Paintball- teren amenajat in apropierea telescaunului, locatia Izvor Bizom
O parte a vacantei sau concediului dumneavoastra la Vatra Dornei, o puteti consacra turismului religios si cunoasterii traditiilor populare din zona.
 

Cele mai reprezentative monumente ale Moldovei medievale sunt concentrate în Bucovina. Cinci dintre manastirile din nordul tarii sunt adevarate “diamante” ale tinutului, imaginara coroana a frumusetilor României. Arhitectura specifica si pictura exterioara sunt impresionante la Voronet, Humor, Moldovita, Sucevita si Putna.
Cele cinci capodopere ale artei românesti traditionale reprezinta repere ale oricarui traseu turistic european. Calatorul care le descopera frumusetea pleaca spre casa mai bogat sufleteste, dar si cu dorinta de a reveni.
În Tara Dornelor se mai pastreaza nealterate traditiile populare transmise din mosi stramosi. La muzeul etnografic din statiune sau direct în casele muzeu din Dorna Arini, Panaci, Dorna Candrenilor sau Ciocanesti, turistii pot afla frumusetea portului traditional bucovinean, câtecele si dansurile localnicilor.
Anual, cu prilejul sarbatorilor de iarna, la Vatra Dornei, dar si în localitatile din preajma se organizeaza Festivaluri Folclorice, spectacole în aer liber care atrag multi spectatori.
Un moment aparte pentru oaspetii asezarii îl constituie în luna februarie Serbarile Zapezii un corolar al bunei dispozitii, având ca ingrediente muzica, dansul, sportul, imaginatia si desigur, zapada.