Pucioasa
Oras statiune balneara de peste 170 de ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 21 km nord de municipiul Targoviste si o altitudine de aproximativ 400m, Pucioasa beneficiaza de o pozitie frumoasa deschisa, de o parte si de alta cu dealuri taraganate de sub care tâsnesc binefacatoarele izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa.
Principalii factori naturali de cura sunt apele minerale slab mineralizate, sulfuroase, sulfatate, bicarbonatate, calcice, sodice clorurate si climatul agreabil cu veri racoroase. Localitatea Pucioasa se afla pe cursul superior al raului Ialomita, se invecineaza cu orasul Fieni si este amplasata la circa 100 km de trei mari orase ale tarii: Bucuresti (unde se afla cel mai apropiat aeroport), Brasov si Pitesti.
Statiunea Pucioasa a devenit cunoscuta pe harta tarii prin apele ei tamaduitoare, intrate in circuitul european, gratie academicianului Bernarth Lendwai Alfred, care le popularizeaza cu ocazia Expozitiei de la Viena, din anul 1873, statiunea noastra ocupand primul loc, inregistrand procentul cel mai mare de substante minerale la litru. De la descoperirea acestor ape minerale, interesul pentru folosirea lor a crescut constant, dupa ce despre ele au vorbit, intr-o forma sau alta, o serie de medici si chimisti sau vizitatori romani si straini.
Climatul de deal, cu temperatura medie anuala de peste 10 grade Celsius si cu precipitatii de 750 mm anual, ca si existenta apelor minerale, face ca statiunea sa fie recomandata pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, periferice si centrale, respiratorii, dermatologice si cardio-vasculare. De asemenea, aici sunt tratate cu bune rezultate boli de nutritie, de metabolism si afectiuni specifice unor boli profesionale. Tipuri de proceduri: bai calde cu ape minerale in cazi si bazine, bai de plante, impachetari cu parafina, termoterapie, kinetoterapie, inhalatii, aerosoli, electroterapie
Cai de acces:
• feroviara: gara Pucioasa pe linia Bucuresti-Titu-Pietrosita;
• rutiera: pe drumul national 1 Bucuresti-Targoviste-Sinaia la 20km nord de Targoviste si 40km de Sinaia.