Rezervari on-line

Ceahlau Durau


DESCRIERE
Zona Ceahlau-Durau este situata la 60 km nord-vest de Piatra Neamt si la 6 km de lacul Izvorul Muntelui, la poalele Masivului Ceahlau, la o altitudine de 780-800m, pe versantul de nord-vest al masivului Ceahlau.
Sezonul alb dureaza din decembrie pana in martie si ofera posibilitati de schi si sanie pentru incepatori si avansati. Localitatea este si loc de plecare in trasee in Ceahlau sau spre Lacul Bicaz. Posibilitati de practicare a sporturilor nautice pe timp de vara. Exista centre de inchiriat echipament pentru ambele sezoane.
Potenţialul turistic natural din Masivul Ceahlău a determinat amenajarea unor trasee şi locuri de popas încă din secolul trecut. Astfel, familia Cantacuzinilor amenajează în jurul anului 1860 prima potecă spre înălţimile Ceahlăului, iar primele adăposturi sunt construite în 1906 lângă Fântâna Rece şi în 1914 la Fântânele. Unul din principalele obiective de atracţie al turiştilor îl reprezină relieful conglomeratic din zona centrală, printre cele mai spectaculoase forme numărându-se Panaghia, Toaca, Căciula Dorobanţului, Piatra cu Apă, Detunatele, Dochia, Clăile lui Miron, Piatra cu Apă etc. Un alt obiectiv îl reprezintă, pentru cei pasionaţi de alpinism, ascensiunile pe traseele de escaladă din masiv.
 

Durau, statiune aflata in paza Ceahlaului
Durau este o statiune de odihna si tratament, deschisa in toate anotimpurile. Se afla in partea de N-NE a tarii, in judetul Neamt, la poalele muntilor Ceahlau din Carpatii Orientali. Se afla la o altitidine de 780- 800m, la 6km de comuna Ceahlau, 9km de Lacul Izvorul Muntelui de pe raul Bistrita, la 50km de municipiul Bicaz si 100km de Piatra Neamt. Statiunea este recomandata in tratarea nevrozelor astenice, a stărilor de slăbiciune, a anemiei, pentru refacerea după eforturi psihice sau intelectuale.
Muntii Ceahlau reprezinta una dintre cele mai bine conturate unitati naturale din Carpati, impunandu-se in masivele invecinate prin peisajul sau aparte, din acest motiv a fost adesea denumit regele carpatilor, Farul Moldovei sau Nestemata Carpatilor. Sunt incadrati de vai largi si adanci precum Bistricioara, Bistrita, Bicaz
Clima este temperat continentala de tip subalpin, cu efect tonic stimulant, cu aer curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata fiind principalii factori naturali de cura.
Se pot realize excursii in imprejurimi spre:
• Varful Ocolasul Mare cu inaltimea de 1907m, Varful Toaca de 1904 din Muntii Ceahlau,
• cascada Duruitoarea situate in Masivul Ceahlau la 1021m altitudine, pe paraul Rupturii cu o inaltime de 25 m si cu un impresionant jet de apa şi zgomot asurzitor (de unde îşi trage şi numele). Langa aceasta este amplasata o scara de lemn care ofera posibilitatea turistilor de a urca la 30 m de la baza
• Pe langa toate acestea exista posibilitatea de a practica sporturile de iarna (pârtie de schi, cu diferite grade de dificultate.
• Palatul Cnejilor in apropiere de comuna Ceahlau, la 76km de Piatra Neamt.
• Manastirea Durau a fost ridicata pe locul unui vechi schit de maici, existent de la inceputul secolului XVII. A fost ridicata dupa anul 1989 la rand de manastire. Detine hramul „Buna vestire” , fiind sfintita de Mitropolitul Veniamin Costachi. Pridvorul bisericii a fost pictat in anul 1835 in ulei, restul acesteia intre anii 1935- 1937. Icoana Mare, in argint a Maicii Domnului dateaza din secolul al XVIII- lea si se cunoaste a fi facatoare de minuni.
 

ATRACTII TURISTICE:
- Manastirea Durau

Este o ctitorie din secolul al XVII-lea. Se remarca in mod deosebit pictura in ceara, executata in anii 1936 - 1937 de Nicolae Tonita, asistat de elevii sai, printre care si Corneliu Baba.
- Manastirea Bistrita
La doar 10 km de Piatra Neamt se afla ctitoria lui Alexandru cel Bun (al carui mormant se afla aici) si a lui Stefan cel Mare. Cladirea initiala nu s-a pastrat, ci doar aceea cu care a inlocuit-o Alexandru Lapusneanu in 1554. Manastirea joaca un important rol cultural, intrucat aici a fost redactat primul Letopiset al Tarii Moldovei. Mai mult decat atat, detine un valoros muzeu de arta feudala.
- Manastirea Agapia
Manastirea Agapia este situata intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, pe valea Toplitei. Aici se afla, din 1968, o renumita colectie cu lucrari ale marelui pictor Nicolae Grigorescu, evanghelii, obiecte de cult din metale pretioase, broderii cu fir de aur si argint si tot aici functioneaza si Expozitia Memoriala Alexandru Vlahuta, unde pot fi vazute manuscrise ale scriitorului, precum si diferite documente legate de viata si opera sa
- Manastirea Varatec
Se afla la 12 km de Targu Neamt si adaposteste Icoana Sfintei Ana care se scoate in timp de seceta facandu-se rugaciuni pentru ploaie. Tot aici se mai afla mormantul poetei Veronica Micle. Manastirea are o bogata colectie muzeala de icoane, manuscrise, vesminte, tapiserii cu valoare artistica si istorica si obiecte de cult
- Manastirea Secu
Situata pe valea raului cu acelasi nume, a fost inaltata in anul 1602 de catre vornicul  Nestor Ureche (tatal cronicarului Grigore Ureche), pe locul unui schit mai vechi din lemn. Pictura interioara, in stilul Renasterii, dateaza din anul 1850. In exterior se afla mormantul Mitropolitului Varlaam, care a tiparit la Iasi in 1643 Cazania, cunoscuta si sub titlul "Carte romaneasca de invatatura", fiind prima carte scrisa in limba romana
- Manastirea Sihastria
Manastirea se afla la 20 km de Targu Neamt, intr-o depresiune subcarpatica. Odata cu biserica s-au ridicat si ziduri inalte pe patru laturi, cu doua turnuri: unul pentru clopotnita si altul deasupra portii de la intrarea principala. Sihastria capata, astfel, aspectul unei manastiri-cetate
- Schitul Sihla
Spre sud-vest de Sihastria, suind pe culmi inalte, ajungi pe inaltimile muntelui Sihla (900-1000 m), pe carari de o rara frumusete. Aici, pe un mic platou, se afla schitul Sihla. In fata acestuia se inalta pereti uriasi de stanci goale, dupa care se afla o pestera unde, dupa cum spune legenda, ar fi trait timp de 60 de ani o fata cunoscuta în popor sub numele de Sf. Teodora iar racla cu moastele ei se pastreaza astazi la manastirea Pecerska din Kiev sub numele "Cuvioasa Teodora din Carpati".
- Muzeul Tarpesti
In satul Tarpesti (com. Petricani) traieste artistul popular Nicolae Popa - colectionar impatimit de arta populara autentica si de obiecte folclorice. Creator popular de masti, el este unul din numele de referinta in arta naiva romaneasca, devenit cunoscut atat pe plan national, cat si european. Nicolae Popa a publicat in 1998 sub titlul LUMEA SATULUI, datini si obiceiuri pierdute - Tarpestii de altadata o monografie a satului Tarpesti, o prezentare de numeroase si diverse obiceiuri legate de momente semnificative din viata obstii (sezatori si claci, baluri si jocuri populare din zile obisnuite sau de sarbatori).
- Cetatea NEAMT
Situata in partea de nord-est a judetului Neamt, la o departare de 46 de km de resedinta acestuia si in imediata apropiere a orasului Tg. Neamt, Cetatea Neamt face parte din categoria monumentelor medievale de valoare inestimabila din Romania. Construita de Petru Musat (sfarsitul sec. XIV) pe un platou de unde se putea tine sub observatie toata Valea Moldovei, cetatea e imprejmuita de ziduri uriase si a suferit asedii din partea sultanului Mohamend al II-lea (1476) si a regelui polon Ioan Sobieski (1691). In prezent, intr-o incapere din interior, a fost amenajat un mic muzeu.
- Ruinele Curtii Domnesti
Astazi se mai observa doar urmele zidurilor si pivnitelor, adica Biserica si Turnul lui Stefan (construit in 1499) inalt de peste 20 m.
- Palatul Cnejilor
Pe teritoriul comunei Ceahlau se afla ruinele inca impunatoare ale altui monument istoric care ne intampina dupa 3 km de drum prin satul Schit, pe un platou din stanga paraului cu acelasi nume. Este tot ceea ce s-a mai pastrat dintr-un intreg ansamblu arhitectural, fosta asezare manastireasca si curte boiereasca fortificata, loc de desfasurare a atator evenimente, pastrate in legenda sau in folclorul local.