Rezervari on-line

Creta

harta Creta

Creta este cea mai mare insula din Grecia, leaganul civilizatiei minoane, leaganul culturii si civilizatiei europene. Tarâm al eternitatii cu plaje cu nisip fin, scaldate de ape de culoarea turcoazului, cu peisaje pitoresti. Farmecul si atractia magica a insulei este sporita de ospitalitatea, caldura locuitorilor si de apa limpede a marii. Descoperiti tarmul miturilor, locul nasterii lui Zeus, paradisul care asteapta turistii înca de la începutul primaverii pâna toamna târziu.
Istorie
Istoria si mediul natural a insulelor grecesti este foarte diferit, pe vremuri insulele vecine se dusmaneau între ele. Grecia antica nu era, nici pe departe, un stat unit. Prima civilizatie s-a dezvoltat pe insula Creta.
Primii locuitori ai insulei au venit din Africa în mileniul al saselea î.Ch., iar formarea civilizatiei minoane este strâns legat de imigrarea indo-europenilor din Asia Mica în mileniul al treilea î.Ch. În faze succesive, minoanii au construit state-palat, vestitele centre-palat de la Knossos, Phaistos, Malia, Zakros. Orasul Knossos, fondat între primii, în epoca sa de floare având cca. 100 de mii locuitori, se situa pe un teritoriu imens la 32 km de port, unde traficul comercial, cu Egipt si Siria, era foarte dezvoltat.
Cretanii nu si-au înconjurat cu ziduri palatele si nici macar orasele de pe litoral, fapt care dovedeste ca în acea vreme era pace si probabil ca flota militara a stapânit împrejurimile.O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase.
Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor. O catastrofa geologica, eruptia vulcanului din Santorini în 1450 î.Ch., a stopat dezvoltarea civilizatiei. În anul 1100 î.Ch., dupa invazia dorienilor, declinul civilizatiei minoane a fost de neoprit. Mai târziu insula a fost subjugata de romani si apoi de fenicieni. În timpul epocii bizantine, bunastarea Cretei era prezentata pe podelele de mozaic ale bazilicilor si în peste jumatate din bisericile din întreaga Grecie. Însa multi altii pusesera ochii pe toate aceste bogatii. Mai întâi, Creta a cazut în mâinile arabilor (în secolul al 9-lea) timp de un secol si jumatate. Atunci a fost întemeiat Handak, actualul Heraklion. Apoi în 1204, insula a trecut în mâna venetienilor. Ei au fortificat vechile castele din Handak si au construit altele noi în celelalte orase. Au întemeiat orase noi (Hania si Rethimno) si au construit fortificatiile necesare pentru apararea lor.
Date geografice
Este regiunea cea mai sudica si insula cea de-a cincea ca marime din Europa. Creta, cu o suprafata de 8400 km², masoara de la est la vest 250 km si de la nord la sud cu o latitudine maxima de 60 km, este cea mai mare insula a Greciei. Insula separa Marea Egee de Marea Libiana, marcând granita dintre Europa si Africa. În centru se afla munti maiestuosi, iar platourile, brazdate de chei adânci, se sfârsesc în vai fertile. Partea nordica este mai populata, aici se aliniaza si orasele mai mari, situate în golfurile potrivite pentru ancorare, iar partea sudica cu stâncile înaltându-se din mare, este slab populata. Clima este mediteraneana uscata, vara torida dureaza aici mai mult decât în alte regiuni ale Greciei.
Mâncaruri si bauturi
Grecii gatesc cu ulei de masline, iar carnea lor preferata este cea de oaie la gratar. Aperitivul grecesc contine rosii, castraveti, pepene, felii de cascaval, masline si diverse fructe. Între bucatele traditionale se numara aperitivele, mezedes, compuse din melitzanosalata – vinete tocate cu ulei, lamâie si usturoi, taramosalata – pasta de icre si dolmadakia – frunze de vita umplute cu carne sau orez). Felul principal este musaca, ghiveci, carne prajita sau peste, inclusiv frigaruile de miel sau porc – souvlaki. Pestele si scoicile sunt excelente; horiatiki – salata greceasca servita cu felul principal consta în felii de rosii si castraveti, masline si fetta. Desertul este de obicei format din baclava si cataif. Specialitatile cretane sunt brânza graviera (galbena) si mizithra – brânza alba, cremoasa, servita deseori în loc de fetta în salata greceasca.
Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc în tavernele locale. Raki este apa de foc locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu, fie cu apa si gheata.