Rezervari on-line

Balvanyos

harta Balvanyos

Localizare
Statiunea balneo-climaterica Balvanyos este situata pe versantul sudic al muntilor Bodoc in curbura carpatilor la o altitudine de 840m-950m. Datorita calitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale si emanetilor post vulcanice prezentate sub forma de mofete, statiunea ofera oaspetilor conditiile unei vacante si peisajul atragator al muntilor din imprejurimi si excelente posibilitati pentru tratamente
Localitatea se afla la 20 km de la Targu Secuiesc, la o altitudine de 770 m si 940 m.
Este inconjurat de piscuri acoperite de paduri.
in adancul acestei regiuni sunt asezate roci vulcanice si sedimentare, cea ce determina formarea a numeroase si diverse izvoare de ape minerale.
Baile Balvanyos de azi este format din contopirea a trei bai, aceste fiind odinioara in activitate: Puturoasa de la Torja, Baile Csiszar si Baita de la Varpad, dupa care a devenit cunoscuta sub numele Baile Transilvania, dupa ce Banca Transilvania a cumparat localul.
Cuvantul "puturos" in intreaga secuime se refera la mirosul caracteristic de ou clocit a hidrogenului sulfurat.
Dupa schimbarea regimului din Romania, in anul 1989, societatile care au administrat Baile Csiszar si Transilvania si-au incheiat activitatea, reconstructia acestor bai acum incepe.
Construit pe ruinele Puturoasei de la Torja, in statiunea modernizata Best Western functioneaza o moderna baza de tratamente.
Pestera Budos-barlang (Puturoasa) de la Turia, este demna de renumele ei, cea mai mare mofeta naturala de gaze din Europa, avand si cea mai mare revarsare de bioxid de carbon, al regiunii. Se afla la o inaltime de 1052, in panta muntelui Budos-hegy.
Debitul zilnic de 4000 m3 de gaze sulfuroase, intrece pe departe revarsarile de gaze din Germania si cea de la pestera Kutyabarlang (din Italia). Groapa cu o adancime de14 m, nu s-a format natural, ci devenit in urma surparii galeriei minei vechi de sulf. Pestera este acoperita de gaze, peretele partii inferioare este acoperit de un strat galben, sulful depus, ceea ce indica clar nivelul gazului.
Se spune ca in Cetatea Balvanyos stramoseasca au adus sacrificii idolilor pagani si numai regele Bela a reusit sa-i converteze spre crestinism. Cetatea cu turnuri interioare apartine categoriei cetatilor cu baza neregulata.