Rezervari on-line

Kotor

harta Kotorharta Kotor

Daca ajungi prin Muntenegru, trebuie sa faci o oprire de o zi in orasul Kotor, din golful cu acelasi nume. Golful e format din multe golfulete intortocheate, ca niste fjorduri, iar orasul Kotor e asezat in extremitatea cea mai indepartata de largul marii, in interiorul tarii, ceea ce ii permite sa se desfasoare pe ambele maluri si sa aiba si o vedere panoramica extrordinara asupra intregii zone.
Kotor, un fost canion scufundat, se afla pe lista celor mai frumoase golfuri din lume si pe buna dreptate: e marginit de peretii inalti si arizi ai muntilor Lovcen, pe care se inscrie o sosea in serpentine ametitoare si atat de ingusta incat pe alocuri nu pot trece in acelasi timp un autoturism si un autocar, din sensuri opuse, iar odata ce ai trecut de fortul Gorazda (daca intri, atentie, sunt serpi nervosi), si avansezi intr-o zona mai salbatica a Lovcenului, nu mai ai cum intoarce masina kilometri buni. Spectacolul din prapastia de jos e fascinant, totusi, chiar daca nu stii cum o sa te poti intoarce.
Pe langa decorul natural, orasul are radacini vechi (de doua milenii, spun unele surse) romane si bizantine, care i-au lasat o bogata mostenire culturala si istorica. In peisajul cu vegetatie mediteraneana, orasul se ingramadeste pe malurile pietroase pe stradute inguste si pitoresti, printre leandri, maslini si manastiri vechi de secole: Sveti Tripun (Sf. Trifon), chiar la intrarea in cetate, Sveti Luka, sec. 13, Sveta Ana, sec. 12., turnul Sat Kula, din sec. al 8-lea, iar atractia cea mai mare este desigurcetatea Sveti Ivan de pe coasta muntelui, accesibila celor cu plamani sanatosi, pentru ca drumul pana la ea inseamna o scara lunga, serpuita, din piatra, cu vreo 1300 de trepte. Dar traseul merita fiecare pas, pentru ca poti vedea cum ti se dezvaluie in fata ochilor metru cu metru panorama acoperisurilor cetatii, apoi ale orasului, apoi vezi tot golful in splendoarea lui si chiar oraselele urmatoare, Perast, Prcanj, Risan si tot mai departe.
Pe langa multitudinea de biserici, cetatea Kotor e plina de terase, restaurante, magazine, stradute inguste si scari, iar urcarea sus, la fortareata, costa 1 euro. Gasesti hoteluri chiar si in cetate: Marija, Vardar, Rendez Vous, ai cinema, biblioteca, sala de concerte, teatru in aer liber si fel de fel de cladiri istorice cu numele de palate: Drago, Grgurina, Grubonja, palatul princiar, palatul lombard, foste resedinte ale unor vechi falimii nobiliare.
Kotor e un oras foarte activ cultural - se intampla tot felul de festivaluri si evenimente: carnavalul d
e vara Bokeljska Noć, Boka Night, cand se decoreaza ambarcatiuni si are loc si o competitie, in functie de perioada in care ajungi acolo poti sa gasesti Mimosas Festival, Zilele cameliilor, Cupa Muntenegru la catarare, Festivalul filmului subacvatic si multe altele.