Madeira
Madeira (din portugheză madeira, însemnând lemn) este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord. Insulele Madeira,Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas), formează împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice), Regiunea Autonomă Madeira cu capitala la Funchal. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africană, la 860 km de Lisabona, capitala Portugaliei și la 400 de kilometri nord de Insulele Canare. Madeira constitutuie o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene.
Arhipelagul Madeira face parte din Macaronesia, o regiune de orgine vulcanică, alături de Insulele Capul Verde, Azore, Selvagens și Canare. Cea mai mare insulă din cadrul arhipeleagului, Madeira, cu o suprafață de 741 km², are un relief predominant muntos cu înălțimea maximă de 1861 m (vârful Pico Ruivo). Țărmul nordic este abrupt și sălbatic.
Amplasarea geografică și relieful muntos determină un climat blând, cu temperaturi medii situate între 22 °C vara și 16 °C iarna. Clima subtropicala este favorabila culturilor de viță de vie (cu renumitul vin de Madeira), trestie de zahăr, bananieri, portocali, lămâi.
Funchal, cel mai mare oraș din Madeira, este situat pe coasta sudică a insulei principale, la 32°37'45 de latitudine nordică și 16°55'20 longitudine vestică. Pe lângă capitală mai există alte câteva orașe importante, și anume Porto Santo, Machico, Cámara de Lobos, Santa Cruz das Flores și Santana.
Pădurea de lauri (dafini) "Laurisilva" de pe insula Madeira a fost înscrisă în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural și natural mondial al UNESCO. Insulele din arhipeleagul Madeira sunt faimoase pentru vinul de Madeira, precum și pentru vegetația și fructele subtropicale.
Populația de 250.000 de locuitori (conform estimărilor din 1991), de origine portugheză, se ocupă cu agricultura, pescuitul și turismul. Densitatea populației este de 337 loc/km². Portughezii care au colonizat insulele proveneau, în cea mai mare parte, din regiunile Algarve și Miño.