Rezervari on-line

Dalmatia


Dalmatia– regiunea care cuprinde majoritatea celor 1000 insule ale tarii. Regiunea se intinde de la insula Rab si pana la Golful Kotor din sudul orasului Dubrovnik. Intreaga regiune cuprinde o suprafata de circa 13.000 kmp si din acest motiv a fost impartita virtual in 3 sub-regiuni: Dalmatia de Nord, Dalmatia Centrala si Dalmatia de Sud. In anumite publicatii veti regasi 4 regiuni ale Dalmatiei si anume: Dalmatia Zadar, Dalmatia Sibenik, Dalmatia Split si Dalmatia Dubrovnik.

 

DALMATIA DE NORD
        Regiunea Dalmatiei are o vechime de peste 3.000 ani si cuprinde multiple insule. Relieful Dalmat difera puternic de la o zona la alta. Cel mai important oras al Dalmatiei de Nord este Zadar, oras ce dispune de un frumos centru istoric, numeroase cladiri din epoca romana si medievala: Forumul, Vestigiile Capitoliului, Catedrala Sf. Donatius, Catedrala Sf. Anastasia s.a.
        Va puteti bucura de excursii interesante catre insulele Krk si Novi Vinodolski care adapostesc spectaculoase castele franciscane. Placa din Baska reprezinta primul document scris din zona Dalmatiei, avand gravat cu scris glagolitic in piatra un text despre regele Zvonimir. Placa a fost gasita in 1851 in biserica Sveta Lucija in localitatea Baska de pe insula Krk. Insula Krk este situata la circa 30 km de frumosul oras Rijeka, fiind cea mai mare insula din Marea Adriatica, accesibila si cu masina. Insula se bucura de o frumusete aparte, de multiple plaje, structuri turistice de toate categoriile, panorama fascinanta si multiple posibilitati de distractie. Partea de nord a insulei este aproape fara vegetatie din cauza vantului puternic “Bura”, in timp ce zona sudica abunda de vegetatie si golfuri cu plaje mici si selecte. Relieful se schimba de la pante abrupte si stanci ce pica in mare la vai line de pamant fertil, dealuri acoperite de podgorii. In apropierea insulei Krk veti regasi multiple site-uri interesante pentru iubitorii de scufundari, dar si posibilitati de schi pe apa si parapanta.
        Regiunea Podvelebit este la intalnirea muntelui si a marii, oferind posiilitate de a va bronza pe plajele de pietris, dar si posibilitati de practicare a sporturilor de munte: ciclism, alpinism, drumetii in frumosul Parc National Paklenica, rafting, caiac si canoe pe raul Zrmanja ce traverseaza parcul natural.
        Pe insula Cres veti regasi cel mai mare lac natural din Croatia – Lacul Vransko, unul din cele mai spectaculoase din tara. Regiunea Nin cuprinde frumosul orasel Nin, avand un centru istoric romantic, precum multiple insule presarate prin golfuri, plaje de nisip si panorama exceptionala. Regiunea este potrivita pentru familii cu copii datorita valurilor mici si a intrarii line in mare.
        Arhipelagul din apropierea orasului Zadar cuprinde circa 400 insule asezate in 4 randuri paralele cu coasta tarmului: Pag, Ugljan, Pasman, Dugi otok, Silba, Olib, Molat, Premuda, Iz, Sestrunj, Rivanj, Rava, Zverinac, Vir, Vrgada s.a. Arhipelagul Kornati este format din 147 insule si acopera o suprafata de circa 69 kmp., fiind cel mai mare arhipelag din Marea Adriatica. Indeletnicirea pescuitului si a constructiei de barci de lemn a fost pastrata intacta pana in prezent in aceasta zona. Cele mai spectaculoase insule se afla in zona de sud-vest, unele avand stanci aproape verticale ce ajung la inaltimi de 80 m.
DALMATIA CENTRALA
        Zona Dalmatiei Centrale este cea mai bogata si cuprinzatoare din punct de vedere al vestigiilor istorice, al frumusetii naturale si diversitatii reliefului. Zona se intinde din imediata vecinatate a orasului Zadar si pana la Klek, situat in imediata apropiere de granita cu Bosnia-Hertegovina (regiunea de iesire catre Marea Adriatica a acestei tari). Zona centrala a tarmului Adriaticii este cazarcterizata de relief variat si variate vestigii istorice, unele din atichitate, altele din perioada romana, si include si arhitectura traditionala croata actuala. Zona cuprinde o multitutide de orase spectaculoase ce ofera multiple posibilitati de relaxare si distractie. Doua dintre orasele din Dalmatia centrala sunt listate in patrimoniul UNESCO – orasele Split si Trogir. Ruinele orasului roman Salona sunt printre cele mai importante vestigii arhitectonice ale Croatiei si includ Amfiteatrul, Muzeul, bai publice. 
        Orasul Sibenik este considerat a fi patrimoniul UNESCO datorita Catedralei St. Jakovand si orasului vechi. In numeroasele sate de pe tarmul Croat puteti admira si urmari viata traditionala a localnicilor, indeletnicirile si obiceiurile acestora. Parcul National Krka se afla in apropierea orasului Sibenik (a nu se face confuzie cu insula Krk situata mai la nord). Parcul este format de catre raul cu aceeasi denumire – Krka, formeaza cateva cascade iar printre cele mai atractive zone ale parcului natural mentionam Skradinski Buk, insula  Visovac si manastirea Krka.
        Orasul Split este un important centru cultural si istoric al tarii, cuprinzand Palatul construit de imparatul roman Diocletian, Catedrala, Templul lui Jupiter. Palatul lui Diocletian este situat in centrul vechi al porasului Split si cuprinde Catedrala Sf. Duje, protectorul orasului Split si Peristil. Palatul serveste ca gazda pentru numeroase manifestari culturale si turistice, precum „Serile lui Diocletian”, concerte cu muzica traditionala.
        Orasul Trogir este situat in imediata apropiere de orasul Split, la circa 27 km nord de acesta. Orasul cuprinde un port si o frumoasa insula medievala care abunda de monumente istorice grecesti si medievale: Capela lui Ivan cel Fericit, Catedrala St. Lovro, numeroase biserici si cladiri din sec. XIII, Fortareata Kamerlengo, Palatul Ducelui s.a.
        Soseaua care face legatura intre Split si Dubrovnik este probabil una din cele mai frumoase si spectaculoase din zona mediteraneana, trecand prin spectaculoasa zona Makarska – o zona inghesuita intre munte si mare, avand plaje mici, lungi, de pietris, satucuri cocotate pe stanca si un memorabil lichior traditional din cirese amare purtand acelasi nume.
        Regiunea Dalmatiei Centrale va propune dintre cele mai multe si mai variate posibilitati de cazare, incepand cu luxoase complexe hoteliere cu panorama incantatoare, pensiuni si vile, si pana la apartamente confortabile si camping-uri moderne. Multe dintre aceste structuri de cazare pun la dispozitie facilitati pentru practicarea sporturilor, dispun de o bogata varietate gastronomica precum si multiple modalitati de divertisment. 
DALMATIA DE SUD
        Dalmatia de Sud este situata in zona de sud a tarii, fiind delimitata de Dalmatia Centrala prin fasia de pamant ce apartine Bosniei si Hertegovinei. Cele mai sudice judete ale Croatiei includ frumoasele plaje din apropierea orasului Dubrovnik, paduri care urca de-a lungul dealurilor spre spectaculosii muntii cu varfuri inalte ale Masivului Konavle. Frumusetea naturala a zonei este completata de case traditionale croate, majoritare din piatra, de port traditional specific si de o ambianta rurala aproape sacra. Zona este caracterizata de prezenta unuia din cele mai importante orase din zona Marii Mediterane – orasul Dubrovnik.
        Orasul Dubrovnik este supranumit “Bijuteria Arhitectonica a Adriaticii”. Orasul este cu siguranta unul din cele mai romantice si frumoase din Marea Mediterana. Orasul vechi este inconjurat de inalte ziduri de aparare ( 25 m inaltime, 2 km lungime) avand multiple bastioane si turnuri. Trecand de aceste ziduri veti patrunde intr-o lume complet diferita, stradute inguste, pietruite, pline de flori, multiple piatete cu fantani arteziene dar si cladiri impozante precum Palatul Sponza, Palatul Rectorului, Manastirea Iezuita, Manastirea Franciscana – cuprinzand si a 3a cea mai veche farmacie din Europa. Ambianta medievala, stradutele cu flori si cu multiple scari, micile buticuri cu produse trationale croate, terasele si tavernele din cetate vor completa imaginea unui oras romantic, plin de eleganta si stil. Dubrovnik dispune de un mare port la care acosteaza atat iahturile private, cat si cele mai mari si moderne nave de croaziera. Va puteti delecta de multiple posibilitati de excursii in zona, ciclism, scufundari, plimbari cu iahtul, dar si de un bun cocktail savurat pe terasa zidurilor orasului vechi, admirand incredibilul apus de soare din aceast loc plin de mister si magie. Orasul beneficiaza de un amalgam de evenimente culturale, artistice si sportive organizate pe timpul sezonului estival.
        Cel mai sudic oras al Croatiei, Cavtat, beneficiaza de multiple evenimente culturale in perioada estivala, majoritare fiind concertele. In Dalmatia de Sud puteti vedea si cea mai mare si mai crestata delta din Croatia – delta raului Neretva, care prin valea sa roditoare influenteaza in mod direct dezvoltarea acestei regiuni.