Rezervari on-line

Orastie


Orăştia este situată în sud-vestul Transilvaniei, în centrul culoarului Orăştiei, la sud de râul Mureş şi la marginea de vest a Câmpului Pâinii. Situată în stânga Mureşului, la confluenţa acestuia cu apa Grădiştei, care se uneşte la marginea Oraşului cu cea a Sibişelului, la o altitudine medie de 220 metri, aşezarea este dominată de cel mai înalt vârf de deal - Holumb (345 metri).Este aşezată la 45° 50’ 3” latitudine nordică şi 23° 11’ 33” longitudine estică, la o altitudine medie de 220 metri faţă de nivelul mării.
Prin localitate trece linia ferată Arad - Bucureşti, cu ramificaţii spre Alba Iulia şi Cluj. Oraşul se află la 423 km de Bucureşti, 108 km de Sibiu, 157 km de Cluj-Napoca, 176 km de Arad, 193 km de Timişoara şi la 18 km de principalul nod de cale ferată Simeria.
Localitatea este aşezată pe o principală arteră de comunicaţie (DN7, E15) şosea modernizată ce vine de la Arad şi merge spre Sibiu - Braşov - Bucureşti. Oraşul se situează la 404 km de Bucureşti, 146 km de Cluj-Napoca, 90 km de Sibiu, 162 km de Timişoara, 175 km de Arad.
Spre sud, din Orăştie porneşte şoseaua modernizată pe traseul Beriu - Orăştioara - Costeşti. În aceeaşi direcţie, exista pe vremuri, o linie ferată îngustă, destinată exploatării lemnului. Ea lega gara Orăştie cu poalele munţilor, unde se află şi ruinele cetăţii Grădişte, având o lungime de 42 km.
Oraşul este legat de zona înconjurătoare şi prin şoseaua Romos - Vaidei - Romoşel. O altă şosea leagă Orăştia de satul Pricaz, iar la vest, spre Deva, din şoseaua naţională se ramifică un drum pe direcţia Turmaş - Mărtineşti - Jeledinţi.
Distanţele faţă de principalele localităţi învecinate sunt:
- 26 km de Deva - reşedinţa judeţului
- 15 km de Simeria
- 26 km de Cugir
- 37 km de Sebeş
- şi 50 km de Alba Iulia
Alte localităţi învecinate sunt:
- Beriu, Căstău, Sibişel, Orăştioara de Sus, Orăştioara de Jos, Sereca, Bucium, Ludeşti, Costeşti, Grădiştea Muncelului - la sud;
- Dâncul Mare, Dâncul Mic, Tămăşasa, Mărtineşti, Jeledinţi, Turmaş, Spini, Râpaş - la sud şi la vest
- Pricaz, Folt, Cigmău, Boiu, Geoagiu, Geoagiu-Băi, Gelmar - la nord;
- Aurel Vlaicu, Romos, Romoşel, Vaidei şi Pişchinţi - la răsărit.
Oraşul este străbătut în partea sa estică de râurile Sibişel şi Grădişte, care, la marginea de nord est a localităţii, se unesc într-un singur râu care se varsă în Mureş.