Rezervari on-line

Cheia

harta Cheiaharta Cheia

Localizare:
Statiune renumita de odihna si tratament din Romania, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, pe raza comunei Maneciu din judetul Prahova, pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas din formatiunea Carpatilor Orientali, la o altitudine de 871 m si o distanta de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiesti (resedinta judetului Prahova).
Statiunea Cheia se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata, aer curat fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete, ionizare atmosferica substantiala. Este un loc minunat de odihna si recreere pentru persoane care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare etc
Statiunea Cheia are un climat clasic de depresiune intramontana, tonic si stimulant, aer cu ozonificare ridicata. Verile sunt racoroase, temperatura medie in luna iulie este de circa 16°C, iar iernile nu sunt prea friguroase cu temperatura medie a lunii ianuarie ce atinge valoarea de  -4°C.
Temperatura medie anuala este de 6°C.
Precipitatiile sunt moderate cu o valoare de 750-800 mm anual; umiditatea aerului este relativ ridicata, peste 76% anual.
 
Obiective religioase Cheia
Manastirea Cheia
Monument de arhitectura laica. Manastirea a fost întemeiata în timpul domniei lui Alexandru Ghica, din initiativa marelui vornic Mihai Ghica în anul 1835. Initial (1770) a fost construita din lemn, dar în 1777 a fost pradata si incendiata de turci. În incinta manastirii se afla: - Biserica Sf. Treime zidita între 1835-1839 de fratii Iustin si Damaschin. - Paraclisul Adormirea Maicii Domnului construit în 1924-1927. - Colectia muzeala - obiecte de cult bisericesc - Chiliile Manastirea a fost restaurata în 1936, 1965 si 1986.
Biserica, purtand hramul Sf. Ierarh Nicolae, a trait un veac si a fost inlocuita cu o alta. Soborul manastirii hotarase atunci sa schimbe hramul cu acela al unui sfant a carui sarbatoare sa fie vara. Dar in ajunul sfintirii cerul s-a acoperit cu nori, raurile au iesit din matca, inundand vaile.
  Puhoiul i-a surprins pe toti cei ce veneau la serbare, luandu-le bagajele, vesmintele, cartile si mirodeniile sfinte. Au scapat totusi teferi si, in locul slujbei de sfintire, au facut una de multumire lui Dumnezeu pentru inlaturarea pericolului, hotarand ca si in viitor hramul bisericii sa se serbeze la 6 decembrie, ziua Sf. Ierarh Nicolae.
Manastirea Suzana
Pe firul Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte, intr-o culme de la poalele Bobului Mare, s-a adapostit manastirea de maici Suzana. Apele Teleajenului, Stancei si Iepurasului, care se unesc in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. De sus, asezamantul se vede ca un satuc, palc de case lipite una de alta, ca si cum s-ar teme sa nu le zboare vreo vijelie. Altfel, case aratoase, ingrijite.
1740 a fost ridicata, de catre Suzana Arsicu, fondatoarea manastirii, o biserica din barne.
Suzana Arsicu, femeie instarita, venea de la Sacele, din Ardeal si a multumit astfel Domnului ca a scapat teafara dintr-o furtuna care a prins-o pe drum. A fost cea dintai stareta
 
Imprejurimi:
Cabana Muntele Rosu - ofera panorama zonei Valea Pahovei de la o altitudine de 1600m si o distanta de aprox. 13 km de statiunea Cheia, drumul putand fi parcurs atat cu masina cat si pe jos. Aceasta reprezinta punctul de plecare pe diverse trasee muntane marcate corespunzator.
Manastirea Suzana - Este situata pe DN1A Ploiesti - Brasov la o distanta de 7 km inainte de statiunea Cheia. Slujbele religioase cu traditie inca din secolul al XVIII-lea sunt organizate exclusiv de maici in cadrul restrans al manastirii.
Manastirea Zamfira Localizata pe Valea Teleajenului, intre orasele Ploiesti si Valenii de Munte, manastirea Zamfira a fost ctitorita in 1743 de Zamfira Apostol, sotia unui boier de la curtea voievodului Constantin Brancoveanu.
Manastirea Ghighiu, a fost intemeiata in 1601 si reconstruita in piatra in anul 1859 decorata in 1866 ca si multe alte biserici din zona de catre pictorul Gheorghe Tattarescu.
• Lacul de acumulare Maneciu, situat la 20 km de Cheia, va asteapta la o partida de pescuit
Salina SLANIC PRAHOVA
Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m. Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.
 
Slanic Prahova - Grota Miresei.
Ca factori naturali de tratament trebuie amintita Vechea Mina de sare (Unirea), transformata in sanatoriu, la o adancime de 210 m, pentru tratamentul bolilor pulmonare intr-un microclimat de aer sarat; posibilitatea de a face bai cu ape minerale calde in cazi, bai reci in lac, aplicari de namol cald, pentru tratamente ginecologice si pentru electroterapie; izvoarele cu apa minerala (avand compusi ai calciului, clorului, sodiului, sulfului) si lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde, cu concentratie mare de sare, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale. Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la locurile in Complexul balnear pana la vile, pensiuni si gazduire in case private.
 
Trasee turistice:
Traseu: Cheia - Cabana Muntele Rosu - Culmea Gropsoarele - Zaganu - Culmea Buzaianu - Cheia.
Marcaj: banda galbena

Traseu: Cheia - cabana Muntele Rosu; triunghi rosu cabana Muntele Rosu - Culmea Gropsoarele;
Marcaj: cruce rosie
Observatii: Traseu recomandat vara; portiuni mai dificile pe creasta; iarna recomandat numai schiorilor pana la Gropsoarele

Traseu: Cheia - Cabana Muntele Rosu - Cabana Ciucas - Culmea Bratocea - Cheia.
Marcaj: banda galbena pana la cabana Ciucas; banda rosie cabana Ciucas - Pasul Bratocea; banda albastra Pasul Bratocea – Cheia
Timp de mers: 8-10 ore
Observatii: Traseu relativ usor, recomandat vara si iarna

Traseu: Cheia - Paraul Berii - Cabana Ciucas.
Marcaj: cruce albastra
Timp de mers: 3-3 1/2 ore
Observatii: Drum usor vara si iarna cu exceptia portiunii Fantana lui Ioan - Cabana Ciucas

Traseu: Cabana Ciucas - Paraul Stanei - Poiana Stanei.
Marcaj: banda albastra
Observatii: Drum relativ usor

Traseu: Cabana Ciucas - Varful Ciucas - Poiana Dalghiului - Vama Buzaului
Marcaj: banda rosie pana la varful Ciucas; cruce rosie varful Ciucas - Poiana Dalghiului
Timp de mers: 5-6 ore
Observatii: Drum cu diferenta mare de nivel (1000 m) între varful Ciucas si saua Ciucas

Traseu: Poiana Stanei - Coltul Vanatorului - Cheile Paraului Alb.
Marcaj: triunghi albastru
Timp de mers: 1 1/2 ora

Observatii: Drum usor vara, nerecomandat iarna