Rezervari on-line

Rhodos

harta Rhodos

Insula Rhodos este cea mai mare din Insulele Dodecaneze în Marea Egee. Are 78 de km lungime pe 38 lăţime, precum şi 57.148 locuitori.
Rhodos - Centrul vechi medieval al capitalei
Rhodos sau Rodos a devenit un centru regional important, multumită poziţiei sale, climatului şi atracţiilor naturale. Este cunoscută ca Insula Soarelui. Pindar o mentionează într-una din odele sale ca fiind născută din unirea zeului Helios cu nimfa Rhoda.
Insula este acoperita de un sol fertil, cu vegetaţie bogată; cel mai înalt punct de pe insula este vârful Atavyros (1.215 m) situat în partea de sud-vest a insulei.
Capitala, denumită tot Rhodos, este situată în nordul insulei şi este compusă practic din trei orase: modern, antic şi medieval. Oraşul modern are un caracter cosmopolit, cu majoritatea clădirilor ridicate în secolul al XX-lea. Oraşul antic, fondat în anul 408 î.Chr. se mândreşte cu ruinele templelor lui Zeus, Atena şi
Apollo, cu Stadionul, Gymnasiumul si Teatrul. Oraşul medieval este înconjurat de zidurile ridicate de Cruciaţi. Este împărtit în două părţi inegale: micul Collachio si marele Burgo sau Hora.
Insula abunda în locuri încântătoare şi interesante, care merită să fie vizitate, cum ar fi Valea Fluturilor, satul Triada, lânga anticul Lalyssos (Lalissos) pe vârful Filerimos, unde în secolul 15 a fost ridicată mânăstirea cu acelaşi nume, ruinele templelor lui Atena si Zeus, Kameiros (Kamiros) si ruinele oraşului Dorian, Kalithea cu băile termale, Koskinou, Afandou, Faliraki si Rodini.
Important este şi oraşul Lindos. Contrastul dintre casele de un alb strălucitor, ridicate pe cele doua plaje terasate şi oraşul vechi, formează una din cele mai uimitoare imagini din Grecia. In sfârsit, întreaga insula este înconjurata de plaje splendide, echipate pentru relaxare si sport.
Rhodos este legata prin linii aeriene de Atena, Heraklion, Salonic, Karpathos, Kassos, Kos, Megisti, Mykonos si Santorini. Ferry-boatul leaga Rhodos de Pireu, de celelalte Dodecanese, de Cyclade, de Creta, si de insulele Egeene estice.
Atractii turistice in Rhodos
Colina lui Monte Smith este locul Acropolelor anticului oras Rhodes. Parcul arheologic se desfasoara verde si frumos continand teatrul Elenistic contruit in sec. al III -lea i.Hr., unde aveau loc evenimente atletice. Ele erau parte a unui festival tinut in cinstea zeului Ilios.
Palatul cavalerilor Sfântului Ioan din Ierusalin construit pe locul unei fortăreţe Bizantine din secolul al XVII - lea. După părăsirea lui în timpul ocupaţiei turceşti, a fost distrus în mare măsură de explozia unei magazii de pulbere. Restaurarea palatului a avut loc intre anii 1937 si 1940 când clădirea a fost împodobită cu picturi murale.
Valea Fluturilor este un ecosistem unic in lume prin faptul ca a supravietuit neatins. Valea se afla de-a lungul raului Pelekanos, care isi datoreaza existenta unor mici si rapide cascade.
În privinţa portului său, este de menţionat faptul că aici se afla în Antichitate Colosul din Rhodos, o mare statuie din bronz, care era una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii.
Oraşul medieval Rhodos (capitala insulei) a fost înscris în anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.